Biologisch geitenlamsvlees

Meer geitenlamsvlees eten is een duurzame besteding. We eten geitenkaas, we drinken geitenmelk, we maken geitenyoghurt. Maar om een geit te kunnen melken moet er eerst een geitenlam geboren worden. Er worden dan ongeveer evenveel vrouwtjes als mannetjes geboren. De vrouwtjes worden grootgebracht om later ook als melkgeit te dienen. Maar de mannetjes (geitenbokjes) hebben geen waarde. En dat is zonde.

Geitenlamsvlees is in Nederland een redelijk onbekend product en dat terwijl het in het Middellandse zee gebied als luxe delicatesse wordt beschouwd. Geitenvlees is samen met kip het meest gegeten stuk vlees wereldwijd. Daarnaast is het erg mals en heel smaakvol. Omdat er aan een geit niet heel veel vlees zit is het slachtproces kostbaar. Vandaar ook de duurdere prijs van geitenvlees. Maar het is de moeite waard om het eens te proberen.

Het jonge vlees is heel toegankelijk. De smaak van geitenlamsvlees is uniek, vol en romig, ietwat zoetig en mild en laat zich gemakkelijk verwerken in een breed scala aan gerechten. Rosé gebraden is het lekker sappig met een heerlijke bite. Langzaam gegaarde stoofstukken, als een bout, hebben juist een bijzondere zachte textuur. De achterbout heeft veel karakter.

Het geitenlamsvlees dat we in de BoerBertShop verkopen, komt van de melkgeiten van zwager Gijsbert en schoonzus Marieke de With. De bokjes zijn overbodig op hun melkgeitenhouderij. Door ze te verkopen in de shop is de cirkel rond, wordt alles benut, duurzaam toch!

De ‘koe van arme lieden’, zoals de geit vroeger werd genoemd, bleek een prima afvalverwerker en gaf gezonde melk vol vitaminen. Maar een geitenbok kan ook enorm stinken. Zeker als ie bronstig is. En dat je van een geit leert vloeken zal menig geitenhouder erkennen. Geiten trekken zich nergens iets van aan, staan rustig met hun vieze poten tegen je witte overhemd en houden niet van obstakels in hun domein. Maar geitenboer Gijsbert is de geiten te slim af, uit zijn mond zul je niet snel een vloek horen.

Maak kennis met de geitenmelkers GIJSBERT & MARIEKE

geitenvlees1 copy
geiten2 copy
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow