BoerBertBronBier

Het BoerBertBronBier wordt gemaakt met water uit de 110 meter diepe bron op onze boerderij en ook worden er regelmatig ingrediƫnten aan het bier toegevoegd die groeien in de boerderijtuin en polder. Voorbeelden van deze ingrediƫnten zijn watermunt en pompoen. Ad en Marjan, de oom en tante van Jaco, brouwen samen met een ervaren brouwer het BoerBertBronBier bij ons op de boerderij.

Voordat het water uit de BoerBertBron daadwerkelijk BoerBertBronBier is, gaat er een proces aan vooraf dat maanden duurt. Ad en Marjan maken het bier naar eigen recepturen en geven er unieke smaken aan. Als eerste stap in het bierbrouwproces wordt het BoerBertBronWater verwarmd. Wanneer het water op temperatuur is, wordt er mout aan toegevoegd. Door de warmte van het water worden de enzymen in de mout actief en wordt het zetmeel afgebroken tot suiker. De suiker lost op in het water. Vervolgens wordt het vloeistof en de vaste deeltjes (wat bostel genoemd wordt) van elkaar gescheiden door middel van filtratie. De wort (de vloeistof) wordt verder in het bierproces gebruikt. De bostel is een restproduct van bierbrouwen.

Filtratie in het bierbrouwproces gebeurt op een hele bijzondere manier. De bostel vormt namelijk een soort natuurlijke zeef waardoor de wort er als een heldere vloeistof uit gefiltreerd wordt. Door de kleur van de mout wordt de smaak van het bier bepaald. Hoe donkerder de mout, hoe donkerder het bier wordt.

Na de filtratie wordt de wort aan de kook gebracht en wordt de hop toegevoegd. Hop zorgt ervoor dat het bier een kenmerkende geur en smaak krijgt. De verhouding tussen de soort en hoeveelheid mout en de soort en hoeveelheid hop is voor elke biersoort uniek. De wort wordt na het koken terug gekoeld tot kamertemperatuur en daarna wordt de hop eruit gehaald. Vervolgens wordt er gist aan de wort toegevoegd en krijgt de wort een aantal weken de tijd om te gisten. Door de gist worden de suikers omgezet in koolzuur en alcohol.

Als het bier gebrouwen is, moet het bier nog rijpen. De rijpingstijd hangt af van welk soort bier er gebrouwen wordt. Na het rijpen in het biervat wordt het bier gebotteld (in flesjes gedaan) en daarna rijpt het in de flesjes nog ongeveer een week. Als de rijpingstijd voorbij is, kunnen de flesjes BoerBertBronBier verkocht worden in onze BoerBertShop. Proost!

Het bierbrouwen is best een klus, Ad en Marjan doen dit een keer per maand op de zaterdag. Mocht je ze toevallig zien brouwen als je naar de BoerBertShop komt, dan kun je een kijkje nemen. Ze vinden het leuk om te laten zien wat en hoe ze brouwen.

Maak kennis met de bierbrouwers: AD & MARJAN

bier1
bier2
bier3 copy
bier4 copy
bier8 copy
bier7 copy
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow