Biologische melk

Te koop in de enorme melkbus van melktap Woerden Meer lezen

Elke ochtend om 6:00 uur en ’s middags om 16:30 uur worden onze 280 melkkoeien gemolken. Per dag zorgen deze dames samen voor 5000 liter verse biologische melk. De meeste melk verkopen wij aan Biologische melkcoöperatie EKO-Holland, maar in de BoerBertShop kun je (eventueel met eigen verpakking) zelf de rauwe melk tappen. Om dit te mogen verkopen zijn we aan strenge eisen gebonden. Onze melk wordt om de 3 dagen getest op verschillende bacteriën.

Wij denken dat het gebruik van antibiotica niet ten goede komt aan het voedsel dat wij produceren, met name de antibiotica-resistentie bij mensen baart ons zorgen. Daarom zijn wij sinds 2018 antibioticavrij. Dit betekent dat de koeien die bij ons melk geven nooit behandeld zijn met antibiotica. Uw melk is dus antibioticavrij.

De koeienrassen bij ons op de boerderij zijn Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) en Holstein-Friesian. Echte Hollandse rassen. Omdat we biologisch en antibioticavrij zijn, is het belangrijk dat onze koeien gezond zijn en tegen een stootje kunnen. Daarom zijn onze koeien geen topsporters, maar zijn ze vooral sterk en gezond.

Onze koeien eten voornamelijk gras. In de zomer grazen ze dit zelf uit het land en in de winter voeren wij het gras wat we zomers in balen ingepakt hebben. Omdat we al het land zelf in beheer hebben, weten we precies wat er met het land gebeurt en wat er dus in de balen zit. Daarnaast krijgen ze een kleine hoeveelheid krachtvoer, dit wordt samen met de voeradviseur samengesteld. Maar voornamelijk eten de koeien dus gras. Het gras bij ons is rijk aan verschillende kruiden. Hierdoor krijgt de koe op natuurlijke wijze binnen wat ze nodig heeft en hoeven we weinig bij te sturen. Een gezonde bodem, zorgt voor gezond voer, dat zorgt voor een gezonde koe en daar is dan ook de gezonde melk!

Voordat melk in een pak in de supermarkt ligt, heeft het al een lange weg afgelegd. Van melktank, naar melkwagen, naar de fabriek, naar de supermarkt, in het winkelmandje en naar de koelkast thuis. Als de shop bij ons op de boerderij open gaat halen we eerst een volle ketel verse melk uit de tank. Deze weg is natuurlijk veel korter, verser ga je het niet krijgen.

Het advies van de NVWA is dat de rauwe melk voor gebruik tot 72 graden Celsius verwarmd moet worden, om eventuele slechte bacteriën te doden, echter hiermee dood je ook de goede bacteriën. Als boeren drinken wij de melk al heel ons leven rauw. Gezond en extra lekker.

Maak kennis met 1 van onze melkers: BERT

melk2
melk tap copy
melk1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow