Woerdense Honing

Op onze boerderij staan bijenkasten die door een imker (Jos) worden beheerd. De bijen vliegen rond de boerderij en halen hun nectar onder andere uit de bloemen die in onze akkerranden groeien. Van deze nectar maken ze dan heerlijke honing die bij ons in de BoerBertShop te koop is!

Naast de bijenkasten bij ons op de boerderij, heeft Jos ook nog bijenkasten bij hem thuis staan. Aangezien bijen in ongeveer een straal van 3 kilometer rondom de bijenkast hun nectar halen en Jos op steenworpafstand van de boerderij woont, komt alle nectar ook echt uit de buurt.

In een bijenkast zitten ongeveer 50.000 bijen in de zomer. Daarentegen bestaat een volk in de winter uit zo,n 5.000 en 10.000 bijen, de zgn. winterbijen.

Vanaf de kortste dag gaat de koningin, ook wel de moer genoemd, langzaam weer eitjes leggen. Naar mate het voorjaar vordert, wordt de productie opgevoerd. Uit deze eitjes ontwikkelen zich werksters. Dit zijn allemaal vrouwtjes die in principe geen eitjes leggen maar allerlei taken in de kolonie en daarbuiten uitvoeren. Zij leven veel korter dan de winterbijen. Meestal begint de koningin vanaf april/mei ook onbevruchte eitjes te leggen. Hieruit ontwikkelen zich darren, de mannetjes. Hun enige taak is jonge koninginnen bevruchten. Vooral in mei ontstaan jonge koninginnen. Het bijenvolk is dan heel groot geworden. Op een bepaald ogenblik verlaat de oude koningin de kast met heel veel werksters. Dat wordt een zwerm genoemd. Zo’n zwerm probeert dan een nieuwe plaats te vinden waar een volk zich kan vestigen.

Een imker probeert op verschillende manieren te voorkomen dat er zwermen ontstaan. Als een zwerm toch ontstaat, dan kan de imker hem scheppen en in een nieuwe kast plaatsen. Aan het eind van de zomer legt de koningin steeds minder eitjes waardoor het volk in grootte afneemt omdat er dan veel meer werksters doodgaan dan er ontstaan. De darren zijn niet meer nodig en verlaten het volk.

Als je een bijenkast bekijkt zie je vaak een onderste, groter gedeelte, de broedkamer. Daarin legt de koningin in de cellen van de raten eitjes. De werksters zorgen hier voor de ontwikkeling van de eitjes tot volwassen bijen door de larven te voeren met honing en stuifmeel. Het bovenste gedeelte, de honingkamer, is kleiner. Hierin zitten kleinere raten. De honing wordt hierin opgeslagen.

Als de honing niet te veel water bevat, daar zorgen de werksters ook voor, wordt ze geslingerd uit de raten van de honingkamer. Daar is een zgn. honingslinger voor nodig. Vervolgens wordt de honing in potten gedaan die te vinden zijn in onze BoerBertShop.

Jaarlijks zorgen de volken van Jos samen voor zo’n 150 kilo honing. In het voorjaar halen de bijen veel nectar uit o.a. bloemen van wilgen, uit bloesem van fruitbomen en uit paardenbloemen (voorjaarshoning). In de zomer wordt veel nectar van de lindenbloesem tot honing verwerkt (zomerhoning).

Maak kennis met de imker: JOS

IMG_7271 copy
IMG_7278 copy
f803860a-5409-47bc-a0c9-c15d9bcbb9fa
8565c4fb-1b58-4844-8676-9b707f3daf77
42beab77-6202-4669-8892-a090d1b2ff05
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow