Woerdense Honing

Op onze boerderij staan bijenkasten die door een imker (Jos) worden beheerd. De bijen vliegen rond de boerderij en halen hun nectar onder andere uit de bloemen die in onze akkerranden groeien. Van deze nectar maken ze dan heerlijke honing die bij ons in de BoerBertShop te koop is!

Naast de bijenkasten bij ons op de boerderij, heeft Jos ook nog bijenkasten bij hem thuis staan. Aangezien bijen in ongeveer een straal van 3 kilometer rondom de bijenkast hun nectar halen en Jos op steenworpafstand van de boerderij woont, komt alle nectar ook echt uit de buurt.

In een bijenkast zitten ongeveer 50.000 bijen in de zomer. Daarentegen zitten er in de winter maar tussen de 5.000 en 10.000 bijen in een kast. Dit komt omdat de darren in de herfst uitvliegen. De taak van de darren is het bevruchten van de koningin en dat gebeurt rond mei, daarna zijn de darren niet meer nodig en vliegen ze na een aantal maanden uit.

In mei vliegt de koningin uit en wordt er in een moerdop een nieuwe koningin gepopt. De oude koningin verlaat dan de bijenkast en neemt een deel van de werksters mee. Doordat de koningin niet zo goed meer kan vliegen, komen de meeste werksters terug naar de bijenkast omdat ze nog niet de grens van 3 kilometer gepasseerd zijn. 

Een bijenkast bestaat uit twee delen; boven en onder het moerrooster. Onder het moerrooster zitten alle bijen inclusief de koningin en boven zit de honing. De werksters kunnen wel door het rooster, maar de koningin niet. Zowel boven als onder het moerrooster zitten voerramen. Boven het moerrooster zitten voerramen waarin de nectar wordt opgeslagen en in de voerramen onderin legt de koningin haar eitjes.

Om de honing uit de voerramen te krijgen en gereed te maken voor menselijke consumptie, slingert Jos de honing. Hierdoor komt de honing los uit de voerramen en kan de honing in de potjes gedaan worden, die te vinden zijn in onze BoerBertShop. De honing zit over het algemeen vast in ons assortiment, maar wanneer het warme weer langzaam op gang komt, hebben de bijen de nectar zelf hard nodig om te overleven. Hierdoor is er jammer genoeg niet altijd honing in de shop, het welzijn van de bijen gaat natuurlijk voor!

Jaarlijks zorgen alle kasten van Jos samen voor tussen de 150 en 200 kilo honing. De honing die de bijen in de zomer maken, komt vooral uit nectar van (appel)bloesem, paardenbloemen en wilgen.

Maak kennis met de imker: JOS

bier1
bier2
bier3 copy
bier4 copy
bier8 copy
bier7 copy
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow